Sprookjes voor meisjes

In ouderwetse sprookjes komen vrouwen er vaak bekaaid vanaf. Vaak is het de prinses die een oninteressant en passief leven leidt, totdat ze gered wordt door een knappe prins die haar leven eindelijk betekenis geeft. Volwassen vrouwen doen het al niet beter in sprookjes: dit zijn vaak lelijke heksen of boze stiefmoeders.

Ook in onze maatschappij anno 2018 leven veel vrouwen een leven dat niet bij hen past. De man fungeert vaak als hun poort naar de buitenwereld. Mannen leven hun eigen droom en zeggen er vaak eerbiedig bij dat ze dit niet hadden kunnen doen zonder hun vrouw. ‘Achter elke sterke man staat een sterke vrouw’. Zelden wordt dit spreekwoord andersom gebruikt.

In onze maatschappij wordt de vrouwelijke natuur, al dan niet onbewust, nog steeds als zwak, eng, onbekend en minderwaardig beschouwd. Vaak blijft het feminismedebat steken op beleidsmatige onderwerpen als kinderopvang, vaderschapsverlof, gelijke beloning. Maar de oorzaken van ongelijkheid zitten diep in onze cultuur ingebakken. Daarom moeten we aan de slag en vrouwelijke kracht op een positieve manier zichtbaar maken. We hebben nieuwe rolmodellen nodig, en dat begint al bij de sprookjes die we onze kinderen voorlezen. Zodat het voor jonge meisjes al zichtbaar wordt dat zij hun eigen dromen kunnen najagen.

Daarom gaan we nieuwe sprookjes maken – waarin prinsessen draken verslaan en heksen gewoon weer wijze, mysterieuze vrouwen kunnen zijn.

We starten met een blog en podcast: een reeks korte sprookjes, elk mooi geïllustreerd, met dappere meisjes in de hoofdrol. Ik ben op zoek naar schrijvers, illustratoren, webbouwers, grafisch vormgevers en iedereen die iets kan maken om dit project te volgen, mee te denken of mee te werken. Geïnteresseerd? Stuur me bericht.